Tijd voor de cloud? De voordelen van serverless computing
Blog

Tijd voor de cloud? De voordelen van serverless computing

De cloud – sommigen staan te popelen om er compleet naartoe te verhuizen en anderen kijken de kat nog even uit de boom. Toch is de ontwikkeling richting de cloud definitief ingezet en niet meer te stoppen.

En dat is maar goed ook. Want ook jou als financieel professional gaat het veel goeds brengen, op alle vlakken van je organisatie. Helemaal prettig is dat je met Caseware nooit achter de feiten aan hoeft te lopen, maar met een gerust hart met je hoofd in de wolken.

Samen met onze implementatiepartner Full Finance sorteren we voor op een werkomgeving zonder snorrende servers. In dit artikel vertelt consultant en projectmanager bij Full Finance Arjan Gelderblom je waarom jij op termijn ook van die server af wilt en hoe de nieuwe werkwijze eruit ziet. Ook ontdek je de unieke oplossing die de overgang naar de cloud nog soepeler maakt.

Hoe we het deden

Eerst maar eens kijken naar waar we vandaan komen. Arjan vertelt: “De afgelopen tientallen jaren zijn we gewend geraakt aan het idee van een server die ergens in een warm hok staat te zoemen en al onze belangrijke informatie bevat en bewaart. Op zich niets mis mee, maar deze server moest wel geüpdatet worden. En had onderhoud nodig. En moest beveiligd worden. Enzovoorts. Het in de lucht houden van zo’n server had een pittig prijskaartje. Een prijskaartje dat er nog steeds aanhangt als je op deze manier werkt.“

Hoe we het moeten doen

De toekomst is gelukkig rooskleurig. Arjan gaat verder: “Waar een server veel tijd, geld en energie kostte, ben je bij de cloud op al deze gebieden maar een fractie kwijt. Je data staan niet meer op een fysieke server, wat betekent dat je geen geld meer kwijt bent aan hosting, ICT-beheer of hardware. Ook hoef je zelf niet meer actief aan de slag met updates of het op peil houden van je beveiliging. Dit wordt allemaal voor je gedaan! Uiteindelijk kom je in de situatie dat je alle lasten van de server achter je laat en de voordelen van de cloud verwelkomt. Dit noemen we serverless computing”

Dat hoeft toch niet allemaal op stel en sprong?

“Gelukkig niet,” lacht Arjan. “Full Finance heeft samen met Asista IT een unieke tussenvorm bedacht die gebruik maakt van Microsoft Intune. Hierbij staat de programmatuur zoals Caseware Working Papers lokaal op de computer van de medewerker. Deze applicaties kunnen we op afstand aansturen, updaten en onderhouden. Alle data, authenticatie en het hele digitale dossier plaatsen we in Caseware Cloud. Dat neemt voor jou dus nergens meer ruimte in en je hoeft je geen zorgen meer te maken over veiligheid en beheer. Het is ontzettend zonde en kostbaar als je alles in de cloud hebt staan maar alleen nog een server aan moet houden om Caseware Working Papers op te laten draaien.”

Caseware via Intune In de praktijk

“Stel dat je nu een jaarrekening op wilt gaan stellen. Het programma of de software die je daarvoor nodig hebt, Caseware in dit geval, hebben we geïnstalleerd op je werkplek en beheren we zoals gezegd op afstand. Op het moment dat je een handeling uit wilt gaan voeren op een klantdossier, haal je dit dossier digitaal op uit Caseware Cloud. Op je eigen werkplek voer je de werkzaamheden uit, waarna stuur je de nieuwe informatie automatisch weer veilig terugstuurt naar Caseware Cloud en alles op de juiste plek verwerkt is!”

De toekomst

Zoals met zo veel recente digitale processen, is het ‘naar de cloud brengen’ van software, programma’s en apps nog in ontwikkeling. Arjan vervolgt zijn verhaal: “Omdat op termijn alle processen hun plek in de cloud zullen vinden, is het slim om daarop voor te sorteren. Met de tussenvorm van Caseware on Intune ben je qua hardware klaar voor de toekomst en qua software al goed onderweg. Wie op tijd aanhaakt, merkt weinig van de transitie naar de cloud en kan soepel door blijven werken, en dat op een efficiëntere en minder kostbare manier. Natuurlijk kunnen we Caseware nog steeds op een server plaatsen en daarvanaf laten werken als je dat graag wilt, maar de vraag is of dit verstandig is. Bij Full Finance geven we je graag onafhankelijk advies over de oplossing die het beste past bij jouw situatie.”

De voordelen van de cloud op een rijtje

Waarom is serverless computing de beste oplossing voor de accountant en financieel professional?

• Adequate beveiliging
  • Automatische updates
  • Geen (kosten) onderhoud
  • Geen (kosten) ICT-beheer
  • Geen hardwarekosten
  • Weinig kans op downtime
  • Onafhankelijkheid van plaats
  • Onafhankelijkheid van ruimte
  • Onafhankelijkheid van computer of device
  • Integratiemogelijkheden met cloudtoepassingen
  • Digitaal samenwerken
  • Schaalbaar
  • Volledige ontzorging
  • Klaar voor de toekomst in eigen tempo

Hebben we je overtuigd of zit je nog met vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Arjan Gelderblom
Consultant en projectmanager bij Full Finance
Mijn expertise richt zich op de combinatie van ICT en Accountancy. Ik begeleid accountantskantoren bij het maken van keuzes op het gebied van software en hardware- en communicatie-infrastructuren.