Peer-to-peer-synchronisatie
In standaard SmartSync-hiërarchieën moeten synchronisatiekopieën toegang hebben tot het bovenliggende bestand om wijzigingen daarin en in andere synchronisatiekopieën te kunnen synchroniseren. In situaties waarin u geen toegang hebt tot het oorspronkelijke bestand, bijvoorbeeld wanneer u onderweg bent, kunt u gebruikmaken van peer-to-peer-synchronisatie om in plaats daarvan verbinding te maken met een externe peer en met deze te synchroniseren. Hoewel wij doorgaans aanbevelen om altijd een koppeling met het hoofdbestand te behouden, beschikken projectteams die op locatie werken mogelijk niet over de benodigde VPN-middelen om dit te realiseren.
In een peer-to-peer-synchronisatieomgeving moet één gebruiker worden aangewezen als de peer parent. De peer-ouder deelt zijn of haar synchronisatiekopie met andere medewerkers in het veld, die deze vervolgens als hun eigen synchronisatiekopie gebruiken. Wijzigingen in deze synchronisatiekopieën worden doorgegeven aan de synchronisatiekopie van de bovenliggende peer, alsof het het bovenliggende bestand betreft. Als er een VPN-verbinding beschikbaar is voor de gebruiker waarbij het bestand als bovenliggend bestand is geselecteerd, kan deze verbinding maken met het bovenliggende bestand op kantoor en alle wijzigingen van de externe gebruikers doorsturen.
Peer-to-peer-synchronisatie instellen
Voordat u naar buiten gaat, moet u een synchronisatiekopie van het hoofdbestand maken op het werkstation dat u mee naar buiten neemt. Deze synchronisatiekopie wordt door de peer-parent gebruikt om synchronisatiekopieën naar andere gebruikers te verspreiden. Zie voor meer informatie Een synchronisatiekopie maken.
Om de synchronisatiekopie aan andere gebruikers te verstrekken, moet de hoofdgebruiker de synchronisatiemap op zijn werkstation delen. Gebruikers hebben lokale gebruikersaccounts nodig op het werkstation van de peer-ouder om toegang te krijgen tot de gedeelde map.
Om lokale gebruikersaccounts aan te maken:
- Open in Windows Configuratiescherm.
- Klik op Gebruikersaccounts | Andere gebruikers toegang geven tot deze computer. Het dialoogvenster Gebruikersaccounts wordt weergegeven.
- Klik op het tabblad Geavanceerd . Klik in de groep Geavanceerd gebruikersbeheer op Geavanceerd. Het dialoogvenster 'Lokale gebruikers en groepen' wordt weergegeven.
- Klik met de rechtermuisknop op de map Gebruikers en klik op Nieuwe gebruiker.... Het dialoogvenster Nieuwe gebruiker wordt weergegeven.
- Voer een gebruikersnaam en wachtwoord voor de gebruiker in. Klik op Aanmaken.
Het lokale gebruikersaccount is aangemaakt. Herhaal deze procedure om lokale gebruikersaccounts aan te maken voor alle gebruikers die toegang moeten hebben tot de gedeelde map.
Om de synchronisatiemap te delen:
- Ga naar de synchronisatiemap waarin uw lokale synchronisatiekopie staat.
- Klik met de rechtermuisknop op de map en klik op Eigenschappen.
- Klik op het tabblad Delen . Klik in de groep 'Bestanden en mappen delen via het netwerk' op Delen....
- Voer alle gebruikersnamen in van de lokale gebruikersaccounts die in de vorige stap zijn aangemaakt. Klik op Toevoegen.
- Wijzig in de lijst met gedeelde gebruikers het machtigingsniveau voor elk van de lokale gebruikersaccounts in Lezen/Schrijven . Klik op Delen.
De lokale gebruikersaccounts hebben nu toegang tot de gedeelde synchronisatiemap. Om toegang te krijgen tot de map, moeten gebruikers verbinding maken met de bovenliggende peer via een gedeelde router of switch.
Om verbinding te maken met de peer-server:
- Open werkdocumenten.
- Klik in het lint op Bestand | Openen | Computeren klik vervolgens op Bladeren...
- Open in het venster ‘Bestaand bestand openen’ het tabblad ‘Netwerk’ en zoek naar het werkstation van de peer-ouder. Klik hierop om het inlogvenster te openen.
- Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in die u van de peer-beheerder hebt ontvangen en klik vervolgens op Inloggen.
- Ga op de werkstation van de peer-ouder naar de gedeelde synchronisatiemap en selecteer daar de synchronisatiekopie.
- Selecteer onderaan het venster 'Bestaand bestand openen' de optie Een gesynchroniseerde kopie makenen klik vervolgens op Openen.
- De synchronisatiekopie wordt geopend in Working Papers. Klik in de statusbalk op het menu Synchronisatiestatus en klik vervolgens op Verbinding maken met SmartSync Copy....
- Ga opnieuw naar de gedeelde map en selecteer de synchronisatiekopie van de ouder van de peer. Klik op Verbinden.
Uw lokale synchronisatiekopie is verbonden met de bovenliggende peer. De peer-ouder kan in het dialoogvenster Synchronisatie-eigenschappen zien welke gebruikers verbinding hebben gemaakt met zijn of haar synchronisatiekopie. Gebruikers blijven toegang houden tot uw gesynchroniseerde kopie totdat u hun lokale gebruikersaccounts uitschakelt.
Opmerkingen:
- Om in de synchronisatiestatus Online aan hun synchronisatiekopie te kunnen werken, moeten gebruikers verbonden zijn met dezelfde router of switch als de bovenliggende peer.
- Windows staat momenteel maximaal 20 gelijktijdige inkomende verbindingen toe. Het kan zijn dat andere gebruikers offline moeten werken totdat ze aan de beurt zijn om te synchroniseren.
- Als de peer-ouder niet beschikbaar is, kunt u uw synchronisatiekopie als tijdelijke ouder gebruiken door dezelfde configuratiestappen uit te voeren als bij de peer-ouder (lokale gebruikersaccounts aanmaken, de synchronisatiemap delen). Gebruikers kunnen vervolgens op het menu ‘Synchronisatiestatus’ klikken en op Verbinden met SmartSync-kopie...klikken, waarna ze naar hun synchronisatiekopie navigeren en deze selecteren. Het pictogram voor de synchronisatiestatus van deze gebruikers wordt geel weergegeven (
) om hen te laten weten dat ze zijn verbonden met een andere synchronisatiekopie in plaats van met de bovenliggende peer.
Een peer-to-peer-sessie beëindigen
Zorg ervoor dat elke gebruiker, voordat hij of zij terugkeert naar kantoor, zijn of haar wijzigingen synchroniseert met de bovenliggende map en eventuele conflicten oplost. Hierdoor hoeft het bovenliggende bestand alleen de wijzigingen van het gelijkwaardige bovenliggende bestand te synchroniseren, in plaats van die van elk van de synchronisatiekopieën die in het veld worden gebruikt. Nadat u de gegevens met het oorspronkelijke bestand hebt gesynchroniseerd, kunt u uw gesynchroniseerde kopie verwijderen.
Zodra u weer op kantoor bent, kunt u het peer-bestand synchroniseren met het oorspronkelijke bronbestand. Houd er rekening mee dat het peer-bestand mogelijk niet automatisch opnieuw verbinding maakt met het bovenliggende bestand. Om opnieuw verbinding te maken met het bovenliggende bestand, klikt u op het menu Synchronisatiestatus, vervolgens op Verbinden met SmartSync-kopie... en selecteert u het bovenliggende bestand.
U kunt nu de kopie van de bovenliggende map verwijderen.